V petek 17.8. se je iz Avstrije vrnila slovenska reprezentanca U 15 in U 17 v gorskem kolesarstvu. Član reprezentance Slovenije v kategoriji U 15 je bil tudi Blaž Govekar iz črnovrškega MBK ORBEA GEAX in Nejc Mrak iz idrijske SLOGE 1902. Evropsko prvenstvo na katerem je v kategoriji U15 sodelovalo 45 tekmovalk in 90 tekmovalcev iz 18 držav je potekalo v štirih disciplinah in sicer v ekipni vožnji, kombinacija ( spretnostna vožnja +XC), maratonu in v olimpijskem krosu – XCO.

V ekipni vožnji slovenska reprezentanca že pred štartom ni pričakovala vidnejše uvrstitve, saj se s tem športom pri nas ukvarja premalo deklet in enostavno nimamo primerne tekmovalke za tak nivo tekmovanja. Ekipa je namreč sestavljena iz ene tekmovalke in dveh tekmovalcev. Na ekipnem delu je tako Slovenija dosegla 33. mesto med 45 ekipami v kategoriji U15.

V disciplini kombinacija je Blaž Govekar po smoli na spretnostni vožnji na koncu osvojil 19. mesto, Nejc Mrak pa 60. mesto.

Največ smo pričakovali v disciplini maraton. Na tej tekmi je Blaž eksplodiral. Vseskozi je vozil v vodilni skupini, na spustu pa si je z odlično vožnjo že privozil stopničke, ki pa jih je zapravil nekaj sto metrov pred ciljem, ko je v preveliki želji zletel v zaščitno ograjo. Na koncu je osvojil še vedno odlično 5. mesto, čeprav smo se spraševali, kaj bi bilo, če ne bi…Nejc Mrak je bil na maratonu po srčni vožnji na 52. mestu.

Zadnji dan je bila še tekma v XCO. Na tej tekmi se je že poznala utrujenost po napornem in vročem tednu. Kljub temu sta se Blaž in Nejc borila po svojih najboljših močeh. Blaž Govekar je osvojil 14. mesto, Nejc Mrak pa 61. mesto.

V skupnem seštevku vseh štirih disciplin je na EP mladih Blaž Govekar osvojil 16. mesto, Nejc Mrak pa 58. mesto

Čestitke fantoma za odlične vožnje in borbenost v izjemni konkurenci mladih iz Evrope!