Svetovna kolesarska zveza je odlični ekipi z Gorazdom Penkom na čelu, ki vsako leto organizira največji kolesarski praznik v Sloveniji, Maraton Franja BTC City, zaupala organizacijo kolesarske dirke, ki je na enem mestu združila elito svetovnega amaterskega kolesarstva. Tako se je v četrtek 28. avgusta z 18,6 kilometra dolgim kronometrom v Ljubljani začelo svetovno prvenstvo za kolesarje amaterje – UWCT Final Ljubljana 2014. V petek je bila na sporedu štafetna tekma, na kateri so vsako ekipo sestavljali štirje člani, v nedeljo pa sta na isti trasi kot Maraton Franja potekali cestni dirki. Zmagi v generalni razvrstitvi pa sta tako v moški kot tudi ženski kategoriji ostali v Sloveniji. Med moškimi je bil najhitrejši Igor Kopše, pri ženskah pa Ajda Opeka. Na svetovnem prvenstvu je nastopilo preko 1.500 tekmovalcev in tekmovalk iz 43 držav, med njimi tudi sedem članov kolesarskega društva Sloga 1902 Idrija. ki se sicer v boj za najvišja mesta niso vmešali, so pa bili hitri in dosegli kar lepe uvrstitve med svetovno elito rekreativcev.

V najmlajši kategoriji M19-34 je Alen Štucin prečkal ciljno črto kot 49., Dejan Poljanec pa je bil 85. Dean Bratuš in Damjan Jeram sta se pomerila s konkurenco v kategoriji M35-39 in dosegla 29. oz. 72. čas. V najmočnejši kategoriji M40-44, iz katere je bilo v absolutni razvrstitvi kar prvih pet tekmovalcev (prvo, drugo, tretje in četrto mesto je pripadlo Slovencem), so na vso moč poganjali pedala tudi Miran Gnezda, ki je dirko zaključil kot 77., tik za njim, na 80. mestu je končal Jure Laharnar, Zdravko Klasič pa je po 157km v BTC-ju ciljno črto prevozil kot 123.Številni gledalci, ki so se zbrali ob cesti so z bučnim spodbujanjem naredili res enkratno vzdušje, še posebno na vzponu na Kladje, ko smo bili tekmovalci v domačih dresih deležni še posebno močne podpore s strani.
Rezultati

Ekipa Sloge 1902 na UWCT Ljubljana (z leve proti desni): Dean Bratuš, Dejan Poljanec, Damjan Jeram, Miran Gnezda, Zdravko Klasič, Jure Laharnar in Alen Štucin (Foto: Frane Kranjec – prijavim.se)

uwct_maraton2014