Semafor, semafor, semafor… tako se danes pride v Tolmin iz idrijskega konca. Kar pa se je minuli vikend dogajalo ob Soči poplača nekaj prašnega čakanja na cesti.

PETKOV ELEMINATOR

Zlen wolksvagen s tremi sloginimi mušketirji, ki stopničke obiskujejo v novih DH dresih (pohvaljeni s strani mtb.si); to je letos stalnica na gorskih tekmah. Anže Skok, Aljaž Tratnik in Miha Tratnik Bac so se tokrat borili v samem centru Kobarida. Krog oblikovan v trikrako zvezdo s klasičnimi ovirami, je zahteval hiter start in veliko pospeševanja iz ovinkov. Lahko bi govorili o trojni zmagi, a se je Mihu ponesrečila finalna vožnja in po borbi za zmago nespretno končal na tretjem mestu. Čez dober mesec se ponovno borimo v Kamniku na XCE državnem prvenstvu.

SOBOTIN MARATON

Po ogrevalnih šprintih sta si sledili dve vzdržljivostni preizkušnji. Maraton se je po asfaltni cesti vzpenjal na Razor planino, po spustu po tekočih stezicah pa se je zaključil na sotočju Tolminke in Soče.  V tej disciplini sta nas zastopala Damjan Jeram in Boris Tušar. Slednji je traso maratona prevozil v 2h in 41min, ter končal absolutno 25. in 8. v kategoriji. Damjan je v cilj prišel s časom 3h in 7min, kar je bilo dovolj za 53. in 17. mesto v kategoriji. 
Naslednji maraton sledi čez tri tedne v Črni na Koroškem, epske singlice in 7km vožnje po podzemlju Pece.

NEDELJSKI ENDURO

Druga vzdržljivostna preizkušnja se je prav tako začela na sotočju. Prikolesariti je bilo treba na 1066 m visok Kuk, kjer se je začela prva etapa. Spust na italijansko stran je bil hiter in strm, tako da so zavore komaj zdržale. Sledilo je ponovno osvajanje vrha in bolj zavit spust na tolminsko stran. Zadnja etapa pa se je začela sredi prvega vzpona in se spustila vse do doline. Teren ni bil niti najmanj prijazen, naša ekipa pa je imela še dodatne probleme. David Vogrin in Miha sta ponovno imela težave z verigo, Mihu  je 5 min pred prvo etapo na soncu začela puščati še guma in start je ujel za sekundo.  Z zračnicami je na svoji prvi enduro tekmi imel težave tudi Aljaž, ki je v drugi etapi sprednjo prebil kar dvakrat. Da pa bi se dan še bolj zakmopliciral so časomerilne naprave v 2. in 3. etapi zatajile iz popolnoma neznanih razlogov. Za končno razvrstitev so tako upoštevali le čas 1. etape, vsi pa so smo bili mnenja, da so to le neuradni rezultati tekmovanja. Aljaž in David sta končala na skupnem 63. oz. 64. mestu, v kategoriji pa na 7. oz. 32. mestu. Enduro serija se čez 14 dni seli na Koroško, v okviru Black hole bike festa, tako kot maraton. 

Če povzamemo, smo festival ob Soči začeli več kot odlično, konec pa bi bil lahko boljši. Osvežitev v Soči je bila kljub vsemu več kot zaslužena. Vse pohvale organizatorju za odlično vzdušje in organizacijo na sploh!