Aljaž Tratnik se je pretekli teden kot član slovenske reprezentance udeleži evropskega prvenstva XC za mlade v avstrijskem Statteggu. Spodanj je njegov zapis:

V ponedeljek v zgodnjih jutranjih urah, smo se iz Godoviča podali na pot ekipa Orbe geax in jaz. V Domžalah so nas počakali še calcitovci in jo nato skupaj mahnili proti Gradcu. Slabe tri ure vožnje in že smo zlagali kolesa iz kombija. Najprej smo poiskali primeren kraj, kjer bomo bili cel teden in tam postavili šotore. S prizorišča smo se odpeljali kakih 10 minut do hotela,  kjer smo razpakirali še ostalo opremo in se nastanili v sobe.

Ni minila ena ura, ko smo morali nazaj na prizorišče dogodka, a tokrat že v popolni bojni opremi, kajti vse ekipe je čakal skupni kronometer. Moja u17 ekipa je štartala pri zadnjih, kar je pomenilo, da smo imeli slabše pogoje kot prvi, saj je začelo močno deževati in proga je bila blatna. Posledica dežja je bil tudi padec Katje, ki nam je vzel kakšno sekundo. Končali smo na 62. mestu.

Torek zjutraj, po prvi prespani noči v hotelu, smo se že zgodaj pripravili in se s kombijem odpravili do šotorov. Sledil je trening v pogovornem tempu na trasi maratona, kjer smo osvojili najboljše linije. Popoldne nas je čakala še štafeta. In sicer začel sem prvi ter odpeljal en xc krog, ter predal štafeto Evi in na koncu še ona Katji. Dirko smo odpeljali brez kakšnih posebnih zapletov.

Sreda, prvi dan ko smo dirkali samostojno. Zjutraj smo imeli predstavitev spretnostnega poligona, na katerem so se kmalu borile najmlajše kategorije. Na poligonu sem si privozil 19 točk od 23, kar je pomenilo dve minutni zaostanka. Sledil je kros. Štartali smo z zaostankom in nato vozili en xc krog. Proga je bila že v slabem stanju, saj je bilo toliko blata de se zadnji obroč ni vrtel normalno in smo morali sproti odstranjevati blato. Na koncu pa sem končal na 86. mestu

Četrtek je bil na sporedu cca. 12km dolg maraton. Trasa maratona je bila zanimiva in manj blatna saj je bil zelo kamnit teren. Štart je potekal na placu in nato dva kilometra po glavni cesti, potem pa v gozd. Vzpon je potekal po gozdni cesti in delček po asfaltu, na vrhu pa je sledil le še spust. Prvi maraton sem končal na 87. mestu s časom cca. 50min in zaostankom 9 minut za vodilnim.

V petek naj bi sledil navaden kros, a so ga zaradi stanja proge bili primorani odpovedati. Namesto tega pa so nam dali se enkrat maraton. Eni so se sicer pritoževali, a meni je bilo všeč. Čas od četrtka sem zboljšal za slabe tri minute in končal na 84. mestu.

Z evropskim prvenstvom sem zadovoljen, razen vreme nam ni bilo najbolj naklonjeno, ampak konec koncev so bile razmere za vse iste. Skupno sem na koncu sem končal na 93. mestu, kot ekipa pa smo si prikolesarili 63. mesto.

Poročilo in fotomaterial na prijavim.se