Dirka za veliko nagrado Idrije je največja tekmovalna prireditev za mlajše kategorije v tem delu Evrope. To je dirka na kateri se deklice in dečki tako kot na največjih dirkah v svetu kolesarstva skozi več etap borijo za zmagovalne majice. A pri nas zmagovalec ne obleče rumene majice tako kot na francoskem Touru, niti roza majice kot na italijanskem Giru, pač pa majico v barvi žlahtne kovine, ki je ime Idrije ponesla v širni svet.
Za tokratno tretjo izvedbo VN Idrije smo prejeli rekordno število prijav, slabi obeti glede vremena pa so glavni vzrok, da smo s štarta prve etape pospremili “le” sto tekmovalcev.  Najmlajši so se v hladnem in deževnem vremenu tri dni borili s strmimi klanci, ki jim ni bilo videti konca, s sekundami, ki prehitro tečejo ter z neutrudljivimi tekmeci, ki nikoli ne odnehajo. Na koncu pa je posijalo sonce in prav vsi, ki so uspešno prevozili vse tri etape so postali zmagovalci.

Dirka se je začela s petkovim vzponom iz Kanomlje na Razpotje, kjer so v strmem 3,7 km dolgem vzponu kolesarji morali premagati 257 metrov višine. Naši najmlajši so izkoristili domači teren in dosegli odlične rezultate. Jan Kenda je bil le sekundo za najhitrejšim in končal etapo kot drugi. Marcelu Skok, ki je bil na gorskem cilju še drugi, so v zaključku nekoliko pošle moči, a še vedno je zmogel do petega mesta. Dve mesti više je pristal David Svit Novak, deseterico pa je zaokrožil Nace Gnezda. Nuša Moroz je bila četrta med puncami in sedemnajsta v skupni razvrstitvi, Aleš Skok in Špela Čuk pa sta skupaj prevozila ciljno črto kot devetindvajseti in trideseta – Špela kot peta med puncami.

Sobotna druga etapa prav tako ni bila mačji kašelj, saj dobre tri kilometre dolg in zelo razgiban krogu skozi Ledine in Pečnik velja za eno najtežjih dirk, ki štejejo za pokal Slovenije. In da je bilo vse še precej težje, je poskrbelo hladno in deževno vreme, a mali kolesarji se niso dali motiti. Kmalu po začetku dirke je David skupaj s še dvema sotrpinoma pobegnil skupini in tako je trojica pobrala vse točke tako na letečem kot tudi na gorskem cilju in ko je že kazalo, da bo tak tudi končni vrstni red etape, so Davidu nekoliko pošle moči. Ujeli so ga trije kolesarji, med njimi tudi naš Jan, ki je etapo zaključil na četrtem mestu, David pa je ciljno črto prečkal kot šesti. Nace je dirko končal na devetem mestu, Marcel je bil osemnajsti, Aleš štiriindvajseti, mesto za njim pa Nuša. Kot triintrideseta pa je v cilj prišla Špela Čuk.

Rek, da po dežju vedno posije sonce, se je izkazal za resničnega. Tako so v nedeljo v lepem vremenu fantje in dekleta v posamični vožnji bili bitko s časom od Podroteje pa do kopališča na Lajštu. S solidno vožnjo so naši tekmovalci zaključili dirko. Jan je kronometer končal kot peti najhitrejši, Nace s trinajstim časom, David je imel dvajseti čas, dve mesti za njim pa je bil Marcel. Aleš je bil šestindvajseti po vrsti, Špela petintrideseta, mesto za njo pa še Nuša.

Kot smo omenili na začetku so se fantje in dekleta borili za majice. Srebrno majico za najboljšega v skupni razvrstitvi je pri dečkih C oblekel Jaka Špoljar (Adria Mobil), med dečki B – Aljaž Colnar (Adria Mobil), v kategoriji dečkov A pa Benjamin Pajek (Grega Bole Bled).
Zlata majica za najhitrejšega po točkah na letečih in končnih ciljih je pri dečkih C pripadla Anžetu Ravbar (Adria Mobil), v kategoriji dečkov B Aljažu Colnar (Adria Mobil), med dečki A pa Benjaminu Pajek (Grega Bole Bled).
Rdečo pikčasto majico za najboljšega hribolazca je pri dečkih C oblekel Anže Ravbar (Adria Mobil), pri dečkih B Aljaž Colnar (Adria Mobil), v kategoriji dečkov A pa Carlo Jurišević (BK Rijeka).

V končni razvrstitvi kategorije dečkov in deklic C je Jan Kenda zasedel tretje mesto, David Svit Novak je bil šesti, Nace Gnezda deveti, Marcel Skok petnajsti, Nuša Moroz triindvajseta, Aleš Skok petindvajseti, Špela Čuk pa triintrideseta. Nuša je bila pri deklicah C druga, Špela pa četrta.

REZULTATI: Bilten 1,  Bilten 2Bilten 3

WP_20150522_003

_MG_4779

_MG_4845

_MG_5040

_MG_5237

_MG_5261

WP_20150523_002

WP_20150523_003

_MG_5666

_MG_6193_MG_6334Kronometer_v_Idrijsko_Belo (17 of 348)Kronometer_v_Idrijsko_Belo (27 of 348)Kronometer_v_Idrijsko_Belo (36 of 348)Kronometer_v_Idrijsko_Belo (52 of 348)_MG_7318