PARENZANA staroavstrijska železniška pot, ki se je vila od Trsta pa do Poreča. Začetki delovanja te proge segajo v leto 1902 in je delovala-obratovala do leta 1935.

V soboto 08.10.2011 pa smo se kolesarji rekreativci SLOGE 1902 podali na to traso od mesta Buje, na Hrvaški strani Istre. Pot nas je vodila po železniški progi, ki je urejena v sprehajalno in kolesarsko pot, skozi naselje Grožnjan, kjer je sledil prvi krajši postanek (majhen oddih) in kratek ogled znamenitosti tega istrskega kraja. Nato smo pot nadaljevali preko obnovljenih viaduktov in skozi krajše tunele do vasi Lipan na najnižji točki našega izleta, kjer je sledil postanek za malico. Pot smo potem nadaljevali okoli mesta MOTOVUN do najdaljšega predora na naši trasi, ki leži pod vznožjem samega Motovuna. Nekaj mlajših in malo bolj zagnanih se je preizkusilo še z vzponom v samo mesto Motovun (vzpon 280m na 1,5km). Ostali pa smo nadaljevali po progi do kraja Vižinada, kjer so se nam spet pridružili. Tu je bil krajši postanek za kratko pivce in nato spust v dolino Mirne in nato spet vzpon do vasi Grožnjan ( vzpon 300m na 4,4km). Iz Grožnjana pa nazaj do Buj po že prevoženi trasi. Traso v dolžini 67km in 700m višinske razlike smo prevozili od 9:00 do 15:30, torej v dobrih šestih urah, brez kake posebne dirke.

Udeležba na tem izletu je bila kar pestra in številčna, saj se ga je udeležilo kar devet kolesarjev. Šest nas je bilo iz Idrije, nam pa so se pridružili še trije iz Logatca. Tako da je bila druščina zelo zanimiva in pestra. 

Pa lepe pozdrave od vseh udeležencev: Polde, Brane, Leon, Srečo, Boris, Patricija, Dimitrij, Damjan in Simon.

Že sedaj pa vas vabimo na naslednji izlet, na Slavnik, podgorski kras, dolino Glinščice, ki se bo odvijal predvidoma v soboto 15.10.2011. Več in bolj natančne informacije pa v četrtek oziroma petek na isti strani.

Lep pozdrav ČIBEJ Leopold.

Tel. 041 482 508

 

Prenesi GPS sled >>> Parenzana