V četrtek, 28. decembra in v petek, 29. decembra, smo bili priča 2. izvedbi mednarodne dirkališčne dirke kategorije UCI C2 na novomeškem velodromu – Olimpijskem centru Novo mesto. Dopoldne je potekalo Državno prvenstvo za dečke in deklice na velodromu, v popoldanskem času pa Božično novoletni Grand Prix Novo mesto. Na enkratnem dogodku, na katerem je v več starostnih kategorijah nastopilo preko 250 kolesarjev iz več evropskih držav, je medaljo za KD Sloga 1902 osvojil Saš Božič.

Deklice (U13, U14, U15) in dečki (U13, U14, U15) so se pomerili na končni cilj (Scratch Race), mlajši mladinci v dirki na izpadanje (Elimination Race), ml. mladinke, st. mladinke in članice v dirki na točke (Points Race), st. mladinci v kraljevi disciplini – Madison in člani v dirki na točke.

Prvi znaki dobrega dela in zimskih treningov na velodromu so se že pokazali z osvojitvijo medalje našega »novinca« Saša Božiča med dečki A. Svoje sotekmovalce je ujel za krog in si tako privozil visoko prednost v skupnem seštevku, ki je po prepeljani ciljni črti znašala zavidljivih 30 točk. Njegov uspeh sta z 9. in 11. mestom dopolnila Jakob Petrič in Luka Močnik. Poleg omenjenih so barve KD Sloga 1902 zastopali še Jakob Prezelj in Izak Gnezda, ki sta dirke končala v zlati sredini ter Manca Prezelj, ki je letos med Deklicami C osvojila drugo mesto v skupnem seštevku pokala OKC. Omeniti velja še idrijčana Anžeta Skoka (v novi sezoni član Adria Mobil Cycling), ki je v kraljevski disciplini Madison, v paru s Tilnom Finkštom osvojil 5. mesto.

Tekmovanje na velodromu je staro več kot 150 let in predstavlja osnovo tudi za cestno kolesarstvo. Poteka na velodromu, ki je poseben športni objekt, kjer kolesarji dosegajo izredno visoke hitrosti. Moderni velodromi sestojijo iz dveh 180 stopinjskih nagnjenih zavojev in dveh ravninskih odsekov.

Najbolj medijsko prepoznavne so olimpijske discipline, ki jih je 12 (8 moških in 4 ženske). Discipline se delijo na šprinterske in vzdržljivostne. Dirkališčno kolesarstvo je v zadnjih letih v vzponu, tako v tekmovalnem smislu, kot tudi v medijski pokritosti. Največje kolesarske nacije veliko vlagajo v ta šport, saj gre za pomemben olimpijski šport z dvanajstimi kompleti medalj.

S pokritjem velodroma v Češči vasi se je razvoj kolesarstva na kolesarski stezi začel tudi v Sloveniji. Vadba in tekmovanja v Olimpijskem centru Novo mesto pomembno vplivajo na splošen razvoj kolesarstva pri nas, sploh na razvoj najmlajših kolesarjev. Kolesarji imajo dobre pogoje, da lahko v kolesarskih disciplinah na stezi dosegajo vrhunske rezultate.