V Idriji smo s sobotnim kriterijem sklenili serijo dirk v počastitev visokega jubileja našega društva. Pisana druščina je štela nekaj manj kot sto osemdeset kolesarjev in kolesark v vseh kategorijah. Ravninska trasa 720 m dolgega kroga je precej zavita in tehnično zahtevna, polna zaviranj in pospeševanj. Zaradi tega je metla imela polno dela, tako da je ciljno črto prevozilo le nekaj več kot polovica tekmovalcev.

Na dirki smo tokrat imeli kar trinajst domačinov, ki so svojo kolesarsko pot začeli v Slogi 1902. Pod okriljem matičnega društva so vozili Anže Skok, Luka Laharnar, Aljaž Tratnik, Nejc Mrak, Žiga Čuk in Simon Čibej. Za HIT Casinos Pro concrete je dirkal Žan Podgornik. Barve kranjske Save sta zastopala Miha Poljanec in Žiga Grošelj. V dresu Radenske KD Življenje nastopil aktualni evropski prvak med mlajšimi člani Jan Tratnik. Za Meridiana Team je vozil Blaž BončaDejan Bajt se je boril  za avstrijski RSC Amplatz, za Astano pa je dirkal državni prvak med člani Borut Božič.

Tekmovalni del so otvorili dečki C med katerimi je Anže Skok z dobro vožnjo prišel do osmega mesta. S povprečno hitrostjo 33,06 km/h je zmagal Jan Bevc (Adria mobil) pred Žigo Jančarjem (Radenska KD življenje) in Jako Čemažarjem (Sava Kranj). Za njimi so stopili na sceno dečki B, brez našega zastopstva. Tako kot njihovi predhodniki, so tudi B-jevci dirkali na končni cilj, ki ga je z dvignjenimi rokami prvi prevozil Luka Sagadin (Perutnina Ptuj), za njim pa Luka Eržen (Sava Kranj) in David Kosovel. (Grega Bole Bled). Povprečna hitrost zmagovalca je bila 35,08 km/h.

Najštevilčnejšo ekipo smo imeli pri dečkih A. Žal je bila metla usodna najprej za Aljaža Tratnika, nato pa še za Nejca Mrak. Ciljno črto je kot petnajsti prevozil Luka Laharnar, ki je od začetka solidno vozil, a v šprintih ni prišel do točk. Dirko je s pobegom in serijskim osvajanjem točk dobil Žiga Jerman (Radenska KD Življenje, pred klubskim kolegom Matejem Merčun in Andrejem Jagodic (Sava Kranj). Povprečna hitrost po petintridesetih krogih je bila 36,98 km/h. V drugem delu tekmovanj so najprej začeli mlajši mladinci in med njimi Žiga Čuk ter Simon Čibej. Po dobrem začetku je metla najprej izločila Simona, nekaj krogov pred koncem pa še Žigo. O ostrem tempu priča tudi dejstvo, da je cilj videla le četrtina tekmovalcev. Največ točk je zbral Tadej Kosovel (Grega Bole Bled), za njim pa dva predstavnika Adrie Mobil, Luka Pajek in Jon Božič. Skupaj z mlajšimi mladinci sta štartali tudi dekleti in sicer Tina Perše (Calcit Kamnik) in Antonela Ferenčič (Meridiana Team), ki sta v enakem vrstnem redu prevozili ciljno črto.

V nadaljevanju smo videli boje mladincev, ki so jih popestrili še vmesni šprinti za nagrade. Z odlično vožnjo je Miha Poljanec pobral kar nekaj točk in dirko končal na nehvaležnem četrtem mestu, dobro pa se je vozil tudi Žan Podgornik, ki je pristal na desetem mestu.  S tem, ko je pobegnil in ujel skupino, je David Per (Adria Mobil) dobil zadostno število točk in gladko zmagal. Drugi je bil Tadej Logar (Sava Kranj), tretji pa Jure Miškulin (Radenska KD Finančna točka). Povprečna hitrost po šestintridesetih kilometrih je bila 37,5 km/h.

Tekmovalni vrhunec dneva je bila dirka članov in mlajših članov, kjer smo imeli kar močno zasedbo. Že kmalu po štartu je skupino raztegnil Žiga Grošelj, a so ostali hitro reagirali in ga ujeli. Takoj nato je napadel Dejan Bajt. Po nekaj krogih solo vožnje so ujeli tudi njega. Kasneje se je Dejan na najožjem delu proge zapletel z enim od kolesarjev in oba sta končala na tleh, k sreči le z nekaj praskami, a vlak je odšel svojo pot in zanju ni bil več na dosegu. Takrat stopi na sceno Jan Tratnik, ki si kmalu pribori kar lepo prednost. Sledi še skok prekaljenega kolesarskega mačka Boruta Božiča in skupaj sta prednost samo še povečevala in pridno nabirala točke na šprintih. Kasneje sta se vodilni dvojici pridružila še Kristjan Koren (Liquigas – Cannondale) in Jan Polanc (Radenska KD Življenje). Skupaj so že skoraj ujeli skupino za cel krog, nato pa zmanjšali tempo in skupina je bila znova skupaj. Kasneje sta Borut in Jan spet skočila in dirko zaključila pred skupino. Točk je bilo več kot dovolj za dvojno idrijsko zmago. Borut Božič (Astna) pred Janom Tratnik (Radenska KD Življenje). Tretji je bil Jan Polanc (Radenska KD Življenje). Točka, ki jo je dobil Blaž Bonča je zadostovala za osmo mesto. Šestdeset krogov so prevozil s povprečno hitrostjo 40,83 km/h.

Pričakovano je največ gledalcev prišlo na ogled dirke profijev in mlajših članov, a še pred svojimi vzorniki so cesto zavzeli mladi upi idrijskega kolesarstva in se tako v dveh krogih predstavili tudi širši javnosti. Mladi Slogovci, ki pridno trenirajo pod taktirko trenerjev Ivana Poljanec in Rajka Bajt, so v pokalu Slovenije v gorskem kolesarstvu že drugo leto zapored dosegli skupno tretje mesto. Starejši pa že vozijo tudi na cestnih dirkah kjer kažejo dobre vožnje. Veliko število mladih in pa podpora s strani lokalnih oblasti sta dober obet za prihodnost kolesarstva v naši dolini.

Rezultati

Fotografije najdete v fotogaleriji, prispevali pa so jih: Mirko, Erika, Rebeka, Renato in Jovo ter Nejc