V preteklih dneh se je v avstrijskem Stattegu blizu Graza odvijalo Evropsko prvenstvo XC za mlade. Naša reprezentanca je imela dve ekipi v kategoriji U15 (SLO 1 – Vita Movrin, Anže Mihalič, Matevž Govekar; SLO 2 – Ana Movrin, Tilen Skala, David Ivartnik) in eno ekipo v konkurenci U17 (Eva Jagodic, Blaž Govekar ter naš Miha Tratnik Bajc). Spodaj je poročilo, ki so ga napisali tekmovalci in vodja odprave Nina Homovec.

1. dan
Prvi dan je bil na sporedu ekipni kronometer. Na travnati trasi z nekaj ovinki in skokom smo se borili za startne pozicije pri štafeti naslednji dan. Kmalu po startu prvih je sledilo nekaj hudih padcev, zato so progo nekoliko preuredili, starte je bilo treba ponoviti. Ekipa U17 je začela dobro in tempo stopnjevala dokler se Eva ni srečala z ograjo. Tu smo izgubili veliko dragocenih sekund in se uvrstili proti repu.  Sledile so ekipe U15 kjer je kljub trudu čas prehitro tekel, kam le čas beži? Taktika skupnega kronometra je bila vožnja v zavetrju, saj se je štel čas zadnjega. To smo solidno izvedli, z več treninga taktike bi lahko bilo veliko bolje.

2. dan
Torek je bil dan deževne osvežitve, ki se je zvečer spreobrnila kar v ohladitev. Dopoldne smo se spoznali s spretnostnim poligonom. Popoldne je sledila ekipna štafeta, vreme je prizaneslo le prvima dvema tekmovalcema v kategoriji  U15, ostali so se pošteno namočili. Starta sta se začela z obilico padcev , v vzponu pa je bilo treba skočiti s kolesa in teči. Razmočena trasa ni prizanašala nikomur  zato je sledilo še več padcev. Eva je imela spet smolo, za odtrgan menjalnik pa so tokrat bili krivi sotekmovalci. Vse ekipe so izboljšale svoje rezultate s prejšnjega dne.

3. dan
Tretji dan so na svoj račun lahko prišli kolesarji, ki se bolj znajdejo na tehničnem področju kolesarjenja. Na spretnostnem poligonu smo si z različnimi vajami nabirali točke, ki so bile odločilne za štartne pozicije. Vsaka izgubljena točka pri vaji je pomenila 20 oziroma 25 sekund zaostanka. Tu se je najbolje odrezal David, ki je dosegel vse točke. Pri ostalih pa so odločili živci in zaloge treninga.  Po poligonu je sledila tekma na mokri XC progi, kjer so tekmovalci bili gladiatorske boje.  Tu sta imela največ smole Eva in Miha. Evi se je zasukalo krmilo, Mihcu pa se je veriga zaskočila za zobnike; oba sta morala preteči skoraj polovico proge do tehnične cone. 

4. dan
Četrtek je bil obarvan v znamenju maratona oziroma ''daljšega'' krosa. Začeli so mladinci, že kmalu po startu se je v padcu zapletel tudi Blaž, kar je vplivalo na končno uvrstitev. Evi se je končno posrečilo odvoziti celo tekmo brez tehničnih težav.  Pri U15 je odlično začel Matevž  in v prvi tretjini ostal vse do padca nekaj pred koncem, kjer se je zamudil z naravnavanjem krmila. Punce so imele nekaj težav s progo, vendar so jo srečno prevozile.

5. dan
Zadnji dan prvenstva je bil na programi olimpijski kros. Tekmovalci so morali prevoziti enako število krogov kot v sredo na kombinaciji, s to razliko da je bila proga tokrat suha in hitra. S tekmami so najprej začele deklice U15, kjer sta Vita in Ana Movrin osvojili 41. in 44. mesto. Pri naslednjem štartu dečkov do 15 let smo imeli slovenci štiri predstavnike. Odlično se je izkazal Matevž Govekar, ki je z borbo do zadnjega metra osvojil 33. mesto. David Ivartnik je zasedel 62., Anže Mihalič 74. in Tilen Skala 75. mesto.  Eva Jagodič je bila v kategoriji deklic do 17 let, že na štartu udeležena pri padcu zato je tekmo končala že krog pred koncem. Za zadnjo tekmo smo imeli v ognju še najbolj vroče železo z Blažem Govekarjem, ki pa se je končalo že v prvem krogu z zvito verigo. Izkazal pa se je Miha Tratnik Bajc z 50. mestom.

Fotogalerija

Rezultati