Pretekli teden se je Miha Tratnik Bajc kot član SLO reprezentance udeležil evropskega prvenstva v krosu za mlade v avstrijskem Grazu. Spodaj je njegovo poročilo.

Skupinski  odhod celotne ekipe je bil v Snoviku pri Osolnikih. Na pot smo krenili dobre volje a vseeno pod pritiskom tekme.
Kmalu po prihodu smo si ogledali prizorišče tekmovanja in celotno progo. Kmalu po startu se le ta začne vzpenjati po makadamskem klancu, sledi tehničen vzpon in spust proti strmemu klancu. Pot se potem  zavije v gozd in naprej po travi do druge tehnično fit  cone. Po kosilu smo se nastanili v hotelu v centru Graza. Sledil je počitek in masaže pri Tomažu Jerasu (Jerryu).

Prvi dan smo začeli s kronometrom, na katerem smo si priborili štartne pozicije za štafete. Blaž Govekar (U15  SLO1)  9. čas, Miha Tratnik Bajc (U15 SLO2) 20. Čas, Luka Pušnik (U17 SLO1) pa 28. Prva ekipa pri U15 je tako tudi nadaljevala zelo dobro, vendar pa je Matic Osolnik pri zadnji predaji nesrečno padel in zasukal krmilo za 180°.

Ekipi sta se uvrstili na 33. in 34. Mesto. Pri U17 je Luka Pušnik začel precej dobro in pridobil kar nekaj mest, Nika je  potem nekaj mest izgubila. Petru pa se je kmalu po startu odvilo pedalo in je celoten krog odpeljal le z enim pedalom. Ekipa je končala na zadnjem mestu.

Drugi dan je sledila kombinacija. V prvem delu smo se spopadli z osmimi preizkušnjami na poligonu.  Najbolje so se tu odrezali Matic, Blaž in Tamara. Sledil je klasičen kros. Blaž je izboljšal svojo pozicijo, Matic pa je malce zaostal za pridobljenim mestom. Miha je spet imel okvaro verige in je tako pretekel skoraj celoten krog. Pri U17 je tokrat smolo imel Luka, ki je padel in si poškodoval koleno. Prvenstva je tako zanj bilo konec. Peter je po slabšem rezultatu na poligonu kmalu pridobil nekaj mest in končal kot 30. Nika kot novinka v krosu pa je prav tako prehitela nekaj tekmovalk.

Tretji dan  smo se tekmovalci pomerili na 12km (U15 in dekleta U17) in 20km (U17 fantje) dolgem maratonu. Tudi tokrat smo imeli malce smole pri verigah in zračnicah. Tako smo osvojili 51. (Matic), 53. (Miha), 55. (Blaž) in predzadnje mesto (Anže). Dekleti pri U15 sta osvojili 32. in 37. mesto.  Pri U17 je Peter prav tako  imel smolo z zračnico, Nika pa je končala na 41. Mestu pri dekletih. Luka zaradi poškodovanega kolena ni startal.

Zadnji dan je bil na sporedu olimpijski kros. Defekti in druge okvare koles so tokrat prizanašale. Prve so startale dekleta U15 in osvojile: Tamara 22. in Eva 34. Mesto. Sledili so U15 fantje in osvojili Blaž 35., Miha 44., Matic 53 in Anže zadnje mesto. Nika je zadnjo dirko končala kot zadnja, Peter pa je spet imel tehnično okvaro.
Za skupno točkovanje se šteli rezultati vsakega dneva. Tako smo pri dekletih osvojili  22. in 34. mesto, pri fantih pa 44., 51., 61. in 70. mesto.  Pri U17 pa smo bili zapisani na 41. mestu  pri dekletih in 65. mestu pri fantih.

Evropsko prvenstvo mi bo zagotovo ostalo v lepem spominu. Kljub slabši organizaciji same odprave smo se imeli odlično. Nastanjeni smo bili v lepem hotelu sredi Graza, kjer smo večino časa preživeli ponoči v posteljah. Na samem prizorišču dogaja smo bili priskrbljeni praktično z vsem kar smo potrebovali. Po vsaki tekmi nas je zmasiral odličen maser Tomaž Jeras. Za vse zastopnike Slovenije se je moral kar pošteno namučiti.  Proga po kateri smo tekmovali je bila kar zahtevna. En večji in dva manjša vzpona ter dva precej strma spusta. Upam de se prihodnje leto ponovno udeležimo takega tekmovanja. A tokrat bolj organizirano in z več podpore KZS.