Drugo dirko slovenskega pokala v ciklokrosu za sezono 2013/14 so v organizaciji KD Sloga 1902 Idrija, gostile Ledine. Kljub slabemu vremenu osipa predprijavljenih skorajda ni bilo, tako trud organizatorja, ki so mu v dneh pred dirko in na dan tekmovanja samega izdatno priskočili na pomoč domačini, le ni bil zaman.

Že pred deseto uro, so se kolesarji vseh šestih kategorij pričeli seznanjati s progo, ki je bila tokrat po besedah tekmovalcev tehnično še nekoliko bolj zahtevna, kot tista izpred tedna izpod Urha. Zaradi razmočenega terena, pa je bila proga še dodatno otežena. Čeprav je na začetku vsebovala razne vrste podlag, so se le-te proti koncu spremenile v le eno – blatno, tako da so imeli najmlajši, ki so štartali kot zadnji, še posebej zahtevne razmere.

Tekmovanje se je pričelo s skupnim štartom žensk in mladincev, ki so vozili dobre pol ure dolgo dirko. Po odsotnosti domačinke Tanje Žakelj, ki se je morala zaradi službenih obveznosti štartu odpovedati, je med ženskami slavila Nina Homovec (Orbea Geax). Tu smo pogrešali še kakšno Tanjino oz. Ninino tekmico, a jih je tokrat izgleda vreme prepričalo, da so ostale doma. Pestrejše je bilo pri mladincih, kjer so bili sicer tudi najtesnejši boji. Po številčnih izmenjavah pozicij, je na koncu slavil »cestni« reprezentant Jon Božič (KD Adria mobil), z le nekaj sekundno prednostjo pred našim Mihom Tratnik Bajc (KD Sloga 1902), ter Kristjanom Kumar iz KD Nova Gorica, ki je za Miho zaostal še manj. Sledil jim je naš drugi Miha (Poljanec), ki nastopa v dresu Save iz Kranja, ostali naši, Simon ČibejŽiga Čuk in Luka Laharnar pa so se razvrstili od začetka do konca zlate sredine.

Sledila je najelitnejša dirka članov do in nad štiridest let, ki je že z imeni na štartni listi obljubljala trde boje. Prav gotovo, bi prisotnost avstrijca Uweja Hochenwarterja (Focus XC Team) – tudi njega je sneg v preteklih dnevih odvrnil od obljubljenega nastopa, Mateju Lovšetu (Tušmobil) otežila slavje v kategoriji do štiridest let, ki ga je po zmagi v Ljubljani, po slabi uri vožnje ponovil še v Ledinah. Na veselje prisotnih navijačev (med njimi tudi kar nekaj bivših profesionalnih kolesarjev in selektor državne reprezentance), se je na drugo mesto uvrstil naš nekdanji član Jan Tratnik (Tirol), medtem ko je bil tretji Boštjan Hribovšek (Calcit bike team). Posebej se je navijalo še za ostale naše bivše: Žan Podgornik (Rapso Team) je končal kot deveti, Žiga Grošelj (Sava Kranj) kot dvanajsti, medtem ko je bil Dejan Bajt (RSC Amplatz) dve mesti za Žigom. V kategoriji nad štirideset let je bil tokrat najhitrejši Iztok Kuret (KD Alpe), pred Tinetom Zupan (Scott Team) in Dejanom Nemeček (Uni-Team Cult). Le dve mesti pod stopničkami je nastop končal Jure Laharnar, ki je z nastopom poleg orgnizacijskega vložil še svoj tekmovalni trud!

Za finale je sledila še dirka najmlajših, deklet in fantov do petnajst let. Medtem, ko sta se na že dokaj »utrujeni« progi, med dekleti spoprijeli le dve tekmovalki, zmagala je Karin Penko (KD Radenska) pred Katjo Kerpan (KD Nova Gorica), je bilo fantov le nekoliko več. Ne glede na to, je navijače še enkrat več ogrel Anže Skok (KD Sloga 1902), ki je zaostal zgolj za Nikom Čemažarjem in Kranjske Save, na najnižjo stopničko pa je uspelo članu KK Tropovci, Urošu Bagari.

Ne glede na neugodno vreme, je prireditev v celoti uspela. Zadovoljstvo nastopajočih je (seveda poleg domačih uspehov) najboljše, kar lahko prireditelj dobi. In tokrat smo imeli občutek, da je bilo res tako. V bistvu smo pogrešali samo…. Pravzaprav nič. Mogoče samo sneg, potem bi bilo šele zanimivo! Mogoče pa drugo leto.

Rezultati_Ciklokros_Ledine 2013

Slike v fotogaleriji sta prispevala:

Emil Lukančič – Mori in Lenart Šmid