Kategorija:

Verjetno ste na zaključnem pikniku videli doma narejene ježevke za kolo. No sneg je končno zapadel in opravljeno je prvo testiranje teh snežnih gum. Nekateri so glede tega malce skeptični, drugim je smešno, ostali pa preprosto uživamo v vožnji.

Naj povem, da podobne gume izdeluje že Continetal, vendar pa so precej drage in manj učinkovite.  Gume domače izdelave pa imajo daljše špičke in tako se bolj zarijejo v sneg in preprečijo spodrsavanje. Razporeditev le teh je tudi bolj na gosto in tako je oprijem še povečan. Na asfaltnih in ostalih podobnih površinah so malce glasne in spominjajo na zvok zimskih verig, upravljanje na taki površini je tudi oteženo in lahko tudi nevarno. Ker pa se po navadi po njih vzpenjamo to ne predstavlja velikih problemov. Na snegu njihovo rožljanje in togost izgineta, zabava se lahko začne. Največ oprijema gume nudijo na najbolj nevarnem terenu. Led tako postane prav zaželjen.
Verjetno nekatere skrbijo problemi s počenimi zračnicami in izstopanjem vijakov. No, vijaki so trdno priviti v gumo in zdržijo vse: zaviranje, skakanje, driftanje … Poleg tega jih dodatno podpira zračnica, ki pa ne predstavlja problema, saj se lepo prilagodi okroglim glavicam vijakov. Ocena od 1 do 5 je torej 4. Utemeljitev pa je v spodnji tabeli:
 

klasične gumeježevke
asfalt52
sneg25
led15
makadam43vzpon14
spust24

 

Tako so najbolj primerne za spust, enduro in freeride vožnjo. Za XC vožnjo pa so verjetno malce prepočasne v vzponu in tudi precej težke. 

Izdelal in testiral: Miha Tratnik Bajc